13.10.16

Gotuj z Budyniem! cz.2

Za każdym razem, gdy już usiądę do pałaszowania swojego żarełka, przypominam sobie, że miałam zrobić zdjęcie, by następnie wstawić na bloga (⌣_⌣”). Coraz częściej znajomi podpytują mnie, co zrobić na szybko, ale także, by było łatwe, tanie i oczywiście smaczne. Dobrze wiecie, że lubię wygodne i łatwe rozwiązania, dlatego tym razem przedstawię Wam trzy przepisy na syte i przepyszne dnia, które nie będą wymagać ani zdolności kulinarnych oraz dnia spędzonego w kuchniヾ(。・ω・)シ. 

 Kasza pęczak z pieczonymi warzywami


  • szklanka kaszy pęczak
  • dynia (najlepiej Hokkaido)
  • dwie czerwone papryki
  • kilka suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • ser (opcjonalnie)
  • sos sojowy (wedle uznania)
  • pieprz, sól
  • ziele angielskie (wystarczą trzy ziarenka)
  • liść laurowy
  • czosnek (może być suszony)
  • papryka ostra
  • olej roślinny

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię jak i papryki dokładnie umyj. Ja wybieram dynię Hokkaido, ponieważ można ją jeść ze skórką. Na wyłożoną papierem blachę połóż całą dynię i piecz przez 15 minut. W tym samym czasie opłucz kaszę i przełóż do garnka, zalewając dwiema szklankami wody. Gotuj pod przykryciem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz łyżką oleju roślinnego. Umytą paprykę przekrój na części, oczyszczając z ziarenek. Dodaj do dyni i piecz przez kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij warzywa i odczekaj aż przestygną (chyba, że nie przeszkadza ci ich ciepło - jak mnie). Kasza również jest już gotowa (poznasz, gdy "wchłonie" całą wodę). Paprykę, jak i oczyszczoną z pestek dynię (przekrój na ćwiartki i wyciągnij łyżką miąższ. Po upieczeniu będzie mięciutka.) pokrój na dosyć drobną kosteczkę. Wymieszaj warzywa z kaszą (wyciągnij z niej liść oraz ziele!), dodaj wedle uznania przyprawy oraz pokrojone suszone pomidory jak i natkę pietruszki. Na koniec możesz posypać tartym serem. Gotowe! 

Makaron z (najszybszym) sosem pomidorowym


  • makaron typu penne
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • śiweża nać pietruszki/ bazylia
  • ser żółty
  • sól oraz pieprz
  • olej
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pokrojony ząbek czosnku (albo więcej!). Uważaj, by go nie przypalić. Następnie wlej krojone pomidory, wymieszaj i chwilę podduś. Teraz najwspanialszy trik! Do warzyw dodaj suchy makaron, przemieszaj i chwilę odczekaj. Zalej szklanką wody (lub więcej, ma przykryć prawie cały makaron) i przykryj pokrywką. Makaron będzie gotowy po jakichś 10-12 min, wchłonie wodę i sok pomidorowy, dzięki czemu będzie nim cudownie oblepiony. Na koniec dopraw do smaku, dodaj zioła oraz posyp serem. Bardzo szybkie i dziecinnie proste danie! 

Makaron z bakłażanem

  • makaron np. kokardki
  • dwa małe lub jeden duży bakłażan
  • puszka pomidorów krojonych
  • czosnek
  • cebula
  • ser żółty
  • pieprz, sól
  • olej
W tym daniu najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie bakłażana. Umyte warzywo pokrój w dosyć drobną kostkę i zasyp solą, wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę, którą należy odlać. W ten sposób pozbywamy się jego goryczy, ale także przyspieszy to smażenie. W tzw. międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, pamiętając by odlać pół szklanki wody po jego ugotowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodaj odsączony bakłażan i smaż go do miękkości przez około 10 minut. Przerzuć do miski, a następnie na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pomidory i pół szklanki wody z gotowania makaronu (zagęści to sos). Przypraw, wymieszaj i duś przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowany bakłażan i wymieszaj wszystko z makaronem. Na sam koniec dodaj ser.  

16 komentarzy:

  1. Uh, czemu to wszystko tak wspaniale wygląda? Jadłabym, jadła, ale brzuch zrzucić trzeba, więc muszę szukać przepisów na coś zdrowego, ale żeby i dobre było, bo tak na siłę to ja nie zjem :<

    Na pewno wypróbuję pierwszy przepis, mam nadzieję, że się u mnie dobrze przyjmie! Bo wygląda zjawiskowo <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc tym bardziej polecam, gdyż wszystkie te potrawy nie są tuczące :D Niskotłuszczowe, składniki są raczej niskokaloryczne i zdrowe. Makaron zawsze można podmienić na pełnoziarnisty - albo na kaszę ;) Samo zdrowie!

      Usuń
    2. Dlatego koniecznie muszę spróbować. Jak tylko ugotuję to dam Ci znać jak mi poszło i jak wyszło! Tak się zastanawiam, gotujesz coś może z kuchni koreanskiej tudzież japońskiej? Albo próbowałaś? :)

      Usuń
    3. Nawet dziś zrobiłam zupkę miso i zastanawiałam się, czy jest to godne dzielenia się na blogu, haha :D Mam to do siebie, że nigdy nie korzystam z gotowych przepisów, a robię na tzw. "czuja". Ale odpowiadając na pytanie: kuchnia japońska czasem gości w moich skromnych progach.

      Usuń
    4. O kurczak, ja byłabym zainteresowana, gdybyś przedstawiła tutaj co i jak! Niestety, sama nie mam takiego talentu do gotowania, dlaczego łudzę się, że dobry i sprawdzony przepis pomoże XD"

      Usuń
    5. Da się zatem zrobić, byleby mi z głowy nie wyleciało :D

      Usuń
  2. Ale się głodna zrobiłam od tego wpisu, przepis z dynią na pewno wypróbuję, bo ostatnio bez opamiętania robię ją na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, haha. Dynia zawładnęła moim światem :D

      Usuń
  3. Hej:) Mogę cię spytać o to jak zrobiłaś ten dodatek na dole bloga,te ruszające sie obrazki?:) Byłabym wdzięczna,a na makaron z sosem pomidorowym jeszcze wezmę od ciebie przepis na priv,bo w sumie chodzi mi o znalezienie dobrego przepisu na sam sos pomidorowy do makaronu z kurczakiem,chilli i czosnkiem.

    :))))
    jak mozesz,odpisz mi na fejsie albo blogu:)
    www.japonskiwachlarz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego akurat nie robiłam, bo zajął się tym mój facet, ale jeśli poszukasz w necie to myślę, że znajdziesz gotowe kody. Ewentualnie jak znajdę chwilę czasu to ogarnę temat i Ci wyślę instrukcję :)

      Co do przepisu to ja zawsze robię podobnie jak napisałam wyżej, bo staram się zawsze o jak najmniejsze zużycie naczyń i garów. Aczkolwiek zawsze wygląda to tak samo: podsmażona cebula z czosnkiem, do tego passata pomidorowa/ pomidory krojone z puszki i to się razem dusi aż zgęstnieje (lub możesz dodać śmietanę/jogurt czy inne zagęstniki, ale ja tego nie robię), potem możesz dodać dodatki (ale nie musisz), ja czasem wrzucam suszone pomidory i kukurydzę. No i dużo przypraw, najlepiej świeże zioła ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Wybacz, nie miałam czasu nawet tu zajrzeć :(

      Usuń
  5. Ten makaron z sosem pomidorowym wydaje mi się najlepszy. Zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O jejku, ale te potrawy cudownie wyglądają! Nie mogę wyjść z podziwu. Przyznam się, że nigdy wcześniej nie próbowałam kaszy pęczak, a szkoda bo bardzo smacznie wygląda w Twoim wydaniu. Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad to dzisiaj sobie zrobię ten makaron z sosem pomidorowym <3

    OdpowiedzUsuń

slider